BOOK REVIEW: N. Császi Ildikó, Balázs Géza, Pálfi József (szerk.): „A 360 éves Váradi Biblia: a Váradi Biblia története és hatása: a nyelv, mint létformáló hatalom”. Nagyvárad: Partiumi Kiadó, 2022, 242 p., ISBN 978-606-9673-34-8 - Ágnes BAK (Studia Universitatis Babeş-Bolyai. Theologia Reformata Transylvanica, 2022)
A kötetet megpillantva elmondható, hogy az igényes könyvborító utal a tartalomra, a tipográfiai kivitelezés utánozni próbálja régi korok technikáját, de kifinomult formaízlését nem tükrözi híven, a szöveg itt-ott viszont igényelt volna egy utolsó korrektúrát. Örömömre, a kiadó referenciákra vonatkozó elvárásai ellenére, a kiadványban lábjegyzetes tanulmányt is találtam. A századok során értelemszerűen kialakult lapalji lábjegyzetek jelenléte nem zavarja meg a mondatok összefüggését, a gondolatmenetet, sőt kiegészíti azokat. Könyvtáros szemmel tekintve az APA-féle hivatkozás nem egyértelmű, megbontja az egyezményes jelek magától értetődő rendszerét. A Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem (ezután PKE) rektora és a Balázs Géza nyelvészprofesszor előszavából megtudjuk, hogy a tanulmánykötet a Váradi Biblia 360 éves évfordulójára, 2021 őszén, szeptember 9 és 12 között megszervezett rendezvénysorozat konfereciaanyagát tartalmazza. A Nagyváradon zajló programsorozatot a PKE kezdeményezte a Királyhágómelléki Református Egyházkerület centenáriumának nyitósorozataként. A részletes program most is elérhető a http://irodalomora.hu/wp-content/uploads/2021/09/V%C3%A1radiBiblia.pdf linken. Az eseményről olvashattunk az egyetem honlapján Pikó Stefánia tudósításában), akinek már akkor az ERDON Erdélyi Hírportálon is naponta megjelentek friss tájékoztatói a rendezvényről.