Зарубіжний досвід цифровізації сільськогосподарського виробництва та напрями його використання у вітчизняній практиці - Адаменко І.В. (Економіка та управління АПК, 2025)
У статті узагальнено досвід провідних країн світу щодо впровадження сільськогосподарськими товаровиробниками цифрових технологій та послуг та обґрунтовано напрями їх використання у вітчизняній практиці. Висвітлено основні глобальні ризики та вплив неспровокованого вторгнення росії, які впливають на розвиток вітчизняного сільського господарства, та зроблено висновок про необхідність активізації процесів впровадження цифрових технологій та послуг у діяльність товаровиробників галузі. Розкрито основні програми цифровізації сільського господарства, які виділено Світовим банком, а саме: кліматично-розумне сільське господарство; цифрові дорадчі послуги; цифрові фінансові послуги; цифрові ринкові зв’язки. Висвітлено стратегічні програми цифровізації сільського господарства у Європейському Союзі, у яких представлено цілі цифрової трансформації до 2030 року, де передбачено зростання державних і приватних інвестицій в штучний інтелект, проведення підготовчих робіт до соціально-економічних змін і забезпечення відповідної етичної та правової бази. Узагальнено основні інструменти фінансового забезпечення як європейських фермерів, так і розробників цифрових технологій, що сприятиме використанню переваг у забезпеченні сталого розвитку сільського господарства. Вивчено досвід США, де цифровізація сільського господарства здійснюється на основі поширення таких цифрових технологій: супутникове дистанційне зондування, системи візуалізації безпілотних літальних апаратів, системи зондування Інтернету речей (IoT), роботизовані системи. Ідентифіковано вузькі місця у практиці використання цифрових технологій американськими фермерами, які також мають місце у вітчизняних умовах. Наголошено на необхідності підготовки фахівців аграрного профілю зі знаннями та навичками використання цифрових продуктів, а також налагодження перепідготовки спеціалістів сільськогосподарських підприємств на курсах підвищення кваліфікації на базі українських аграрних закладів вищої освіти. Встановлено, що у Великобританії діє комлексна програма підтримки як розробників, так і користувачів цифрових технологій на основі надання грантів для впровадження та просування цифрових агротехнологій. Розкрито функції Фонду програми інновацій у сільському господарстві, основним завданням якого є активізація розвитку інноваційних практик і технологій. Зроблено висновок про унікальність досвіду Японії у цифровізації сільськогосподарського виробництва, де запроваджено низку стратегічних програм для сприяння цифровізації сільського господарства. Встановлено, що на сьогодні японські моделі сільського господарства експортуються до інших країн світу. Автором систематизовано досвід Індії, де поширення цифрових технологій у сільському господарстві відбувається повільно, однак створено сприятливі умови для їх поширення через функціонування відповідної інфраструктури. Доведено, що в українській практиці використання цифрових технологій та послуг відстає від провідних країн світу та наголошено на необхідності посилення державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників, наукових та освітніх закладів на основі розроблення стратегічної програми цифровізації сільського господарства, у якій доцільно передбачити механізм грантового фінансування проєктів та створення національної цифрової інфраструктури.