Виявлення, локалізація та ідентифікація малих літальних апаратів за акустичним випромінюванням - С. О. Козерук; О. В. Коржик (Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni Kììvsʹkij Polìtehnìčnij Ìnstitut: Serìâ Radìotehnìka, Radìoaparatobuduvannâ, 2022)
Малогабаритні безпілотні літальні апарати знаходять широке застосування у багатьох суспільно корисних справах, разом з тим зростає і ризик їх застосування в злочинних та терористичних акціях. Виникла необхідність у розробці засобів спостереження, локалізації та ідентифікації дронів за умови наявності природних і індустріальних завад. В роботі розглянуто деякі методи та способи виявлення, локалізації та ідентифікації малих літаючих об’єктів за їх акустичною сигнатурою. Запропоновано наступна послідовність дій: спостереження вести методом керованої просторової кореляційної характеристики; рішення про виявлення приймати по критерію Неймана-Пірсона; ідентифікацію дрона вести аналізуючи спектр випромінювання на наявність основних і гармонічних складових. Результати натурних експериментів з квадрокоптером Phantom 3 підтвердили запропонований алгоритм.