Powłoka Walcowa Zamknięta, Obciążona Siłami Skupionymi Normalnymi do Przegubowo Zamocowanego Brzegu i Stycznymi do Powierzchni Środkowej - T. Kacperski (Engineering Transactions, 1984)
Zostały przedstawione rozważania na temat powłoki walcowej zamkniętej, obciążonej silami skupionymi normalnymi do przegubowo zamocowanego brzegu i stycznymi do powierzchni środkowej. Przedstawiono dwa rozwiązania tego zadania. W pierwszym wyprowadzono wzory oparte na równaniach. Donnella-Własowa. W drugim wyprowadzono wzory na podstawie równań udoskonalonych przez Łukasiewicza. Wykonano obliczenia numeryczne promieniowych ugięć powłoki obciążonej kilkoma różnymi liczbami jednakowych sił rozstawianych na obwodzie w jednakowych podziałkach. Stwierdzono, że odległość maksymalnych ugięć od obciążonego brzegu zależy od liczby wprowadzonych sił. Ze wzrostem liczby sił odległość ta zmniejsza się.