ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПЛАНУВАННЯ НОВИХ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ У ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД - С.А. ПОТАПЕНКО (Економіка та право, 2024)
Визначено основні проблеми правового регулювання планування та забудови нових населених пунктів у світлі відновлення України від наслідків війни. З’ясовано, що пропозиції та обґрунтування щодо планування і забудови нових населених пунктів можуть бути передбачені програмами комплексного відновлення області або території територіальної громади, схемами планування території Автономної Республіки Крим, областей і районів, а також комплексним планом просторового розвитку території територіальної громади. Аргументовано, що планування та забудова нових населених пунктів повинні здійснюватися шляхом розроблення генеральних планів. Наголошено на необхідності врахування досвіду зарубіжних країн у відбудові населених пунктів в Україні у повоєнний період. Обґрунтовано потребу врегулювання на рівні нормативно-правових актів процедури вибору території для планування та забудови нових населених пунктів із визначенням містобудівних вимог щодо врахування природно-кліматичних та інших умов району майбутньої забудови. Сформульовано пропозиції щодо удосконалення містобудівного законодавства.