ВИВЧЕННЯ ДIЇ КУЛЬТУРАЛЬНОЇ РIДИНИ СТРЕПТОМIЦЕТА НА НАКОПИЧЕННЯ БIОМАСИ PLEUROTUS OSTREATUS - Е. Н. Алексеенко; И. В. Жерносекова; А. И. Винников (Mìkrobìologìâ ì Bìotehnologìâ. Мікробіологія і біотехнологія, 2012)
Досліджено дію культуральної рідини штама Streptomyces recifensis var. lyticus 2Р-15 на накопичення біомаси їстівних грибів гливи звичайної (Pleurotus ostreatus) при глибинному її культивуванні з додаванням глюкози або амінокислотного препарата з автолізату пивних дріжджів. Було встановлено, що культуральна рідина стрептоміцету в концентрації 0,01% та 0,1% сприяла більш високим показникам приросту бомаси гриба – 39%–44% у присутності автолізата дріжджів, в порівнянні з більш низькими концентраціями 0,001% та 0,01% в поживному серед- овищі з додаванням глюкози в якості джерела вуглецю.