Особливості процесів іммобілізації імуноглобуліну на поверхні магніточутливого нанокомпозиту магнетит/гідроксоапатит - A. L. Petranovska; V. N. Mishchenko; M. P. Turelyk; G. M. Gun’a; P. P. Gorbyk (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2010)
Розроблено методики іммобілізації нормального імуноглобуліну людини (Ig) на поверхні нанокомпозитів магнетит/гідроксоапатит та магнетит/гідроксоапатит/срібло. Досліджено ізотерми адсорбції Ig на поверхні одержаних нанокомпозитів у двох буферних розчинах –  фосфатному та фізіологічному. Встановлено, що наночастинки срібла виступають у ролі додаткових адсорбційних центрів імуноглобуліну. Показано, що адсорбція Ig на поверхні нанокомпозиту з включеннями срібла перевищує адсорбцію на поверхні магнетит/гідроксоапатит в обох досліджених буферних системах. Вивчено залежність кінетики десорбції імуноглобуліну в модельне середовище від буфера, в якому проводилась адсорбція.