Çevrim İçi Gazetelerin Rekabeti: Hürriyet ve Sözcü Web Siteleri Üzerinden Bir Performans Değerlendirmesi - Bahar Balcı Aydoğan (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2025)
Yeni nesil iletişim araçlarının kullanımının yaygınlaşması habere erişim biçimini de çeşitlendirmiştir. Okur kitle çevrim içi medyayı genellikle hızlı güncellenebilir ve zaman ve mekân kısıtlılığının olmaması nedeniyle tercih etmektedir. Ayrıca, çevrim içi medyada etkileşim sayesinde içerik oluşturma, dağıtma, yorum yapma ve müzakere zemini oluşturma gibi faaliyetlerle katılım imkânı üst düzeydedir. Bu yüksek katılım olanaklarının yanı sıra; multimedya, kişiselleştirilmiş içerik ve yakınsama gibi dijital avantajlar da yeni iletişim platformlarının tercih edilmesinde etkili olmaktadır. Bu bağlamda, araştırma, çevrim içi gazetelerin web sitesi performansını ölçmek ve rakip analizlerini gerçekleştirmek amacıyla Similarweb uygulaması kullanılarak yürütülmektedir. Ayrıca araştırma, okurların web sitesi gezinme alışkanlıklarının çevrim içi gazetelerin performansında nasıl bir rol oynadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Analizde Hürriyet gazetesi ve Sözcü gazetesinin performansı en yüksek gazeteler olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca araştırmada; gazetelerin web trafiği, etkileşim lokasyonları, ziyaretçilerin sayfada geçirdiği süre, okurların demografik bilgileri, sosyal medya trafiği gibi bulgular elde edilerek bu bulgular içerik analizi yöntemi ile ele alınmıştır. Araştırmada gazeteleri ziyaret eden kitlenin kimi demografik özelliklerinin haber tüketim biçimlerine şekil verdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sosyal medya platformlarının, çevrim içi gazetelerin ziyaretçi trafiğini olumlu yönde etkilediği de ulaşılan sonuçlar arasındadır. Araştırmada ulaşılan sonuçlardan bir diğeri ise okurların web sitesi gezinme alışkanlıklarının neredeyse aynı olmasıdır. Bu araştırma kullanıcıların web sayfası ile etkileşimini ortaya koyarak çevrim içi gazetecilik anlayışına yeni bir perspektiften bakılmasına imkân tanımaktadır.