ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ПОСТКОНФЛІКТНИХ ТЕРИТОРІЙ: ДЕЯКІ АСПЕКТИ ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - В.А. УСТИМЕНКО; Р.А. ДЖАБРАІЛОВ (Економіка та право, 2024)
Встановлено, що на даний час у нормативно-правовій базі України не знайшов відображення термін «постконфліктні території», який запропоновано розуміти як частину території України, що зазнала негативного впливу внаслідок збройного конфлікту, перебуває під юрисдикцією України та потребує запровадження заходів з відновлення функціонування об’єктів життєдіяльності та виробничої сфери. Висловлено думку, що питання забезпечення економічної безпеки постконфліктних територій має віднайти ґрунтовне вирішення у новій редакції Стратегії національної безпеки України, інформацію про розробку якої на початку поточного року було представлено на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України. Сформульовано висновок, що вирішення проблем у соціально-економічній та екологічній сферах постконфліктних територій (на прикладі Донецької області) є неефективним за наявної моделі правового регулювання. У зв’язку з цим аргументовано, що першочергового характеру на найближчу перспективу набуває завдання з обґрунтування правової моделі відновлення економіки постконфліктних територій та забезпечення екологічної безпеки, яка б використовувала переваги інституту спеціального режиму господарювання, передбаченого законодавством України, зокрема із можливим встановленням на постконфліктних територіях режиму спеціальної (вільної) економічної зони. Додатково, за підсумками аналізу законопроєкту «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями», запропоновано внести зміни до ч. 2 ст. 5 останнього щодо можливості надання державної підтримки інвестиційним проєктам зі значними інвестиціями, які реалізовуватимуться на території Донбасу у тих галузях економіки, що виключені з-під сфери дії зазначеного законопроєкту.