Проблема професійної підготовки майбутніх учителів початкової школи в педагогічній спадщині К.Ушинського - Oksana Shkvyr (Педагогічний дискурс, 2014)
У статті акцентовано увагу на проблему якісного оновлення системи професійної підготовки майбутніх учителів початкових класів за умов ступеневої освіти, аргументована необхідність вивчення праць К.Ушинського у контексті розв’язання означеної проблеми. У публікації висвітлено науковий доробок К.Ушинського щодо системи професійної підготовки майбутніх учителів початкової школи, досліджено його педагогічні погляди на суспільне значення праці шкільного педагога, мету, зміст та шляхи підготовки майбутніх учителів, особливості типів навчальних закладів, які мають здійснювати підготовку майбутніх учителів початкових класів. Виявлено причетність педагога до розробки питань ступеневої освіти майбутніх учителів молодших школярів: перший ступінь – підготовча вчительська школа, другий – вчительська семінарія. З’ясовані загальнонауковий, спеціальний і педагогічний аспекти такої підготовки. Зроблено висновок про те, що К.Ушинський уперше розробив і обґрунтував необхідність антропологічного підходу до підготовки майбутнього учителя, зокрема початкових класів.