Історико-педагогічна інформативність та джерелознавчий потенціал художньої спадщини українських письменників у дослідженні проблем виховання дітей другої половини ХІХ ст. - Юрій Гайдученко (Педагогічний дискурс, 2013)
У статті з`ясовано інформативні можливості української реалістичної художньої літератури другої половини ХІХ ст. як історико-педагогічного джерела на прикладі творів Марка Вовчка, А.Свидницького, І.Нечуя-Левицького, О.Кониського, Панаса Мирного, Б.Грінченка, М.Номиса, І.Франка, а також запропоновано варіант джерелознавчої методики аналізу художніх творів. У роботі встановлено джерела відомостей українських письменників про сучасну їм дійсність, розкрито оцінку письменниками-реалістами наслідків освітніх реформ другої половини ХІХ ст. та показано особливості виховання дітей досліджуваного періоду. Виявлено проблеми виховання дітей другої половини ХІХ ст. і охарактеризовано специфіку художніх реалістичних творів як джерела історико-педагогічного знання.