Dlaczego nasze ciało nie zawsze postrzegamy jako idealne? - Wojciech Styk; Beata Biernacka (Facta Simonidis, 2023)
Psychologiczny obraz ciała odnosi się do subiektywnej koncepcji wyglądu fizycznego, opartej na samoobserwacji i reakcji innych osób. „Idealny” obraz ciała może być różny w grupach kulturowych, w obrębie grup etnicznych, oraz w każdej innej grupie, np. nastolatków. Ale skąd tak naprawdę ludzie czerpią wzorce idealnego obrazu ciała? Jakie czynniki wpływają na postrzeganie idealnego obrazu ciała w ciągu życia? W jaki sposób rodzice, nauczyciele i otoczenie mogą wpływać na rozwój zdrowych, pozytywnych obrazów ciała? Z dokonanego przeglądy literatury wynika, że upowszechnianie fałszywych, cyfrowo zmienionych obrazów ciała, które są nieosiągalne przez większość populacji, jest przyczyną zaburzeń odżywiania i promuje irracjonalny lęk przed otyłością. Prezentowana praca przeglądowa ma na celu odpowiedź na powyższe pytania i wskazanie możliwych źródeł nieprawidłowego postrzegania własnego ciała.