Sjećanja na prof. dr. sc. Josipa Kolanovića, djelatnika i ravnatelja Hrvatskoga državnog arhiva - Jakov Jelinčić (Vjesnik Istarskog Arhiva, 2022)
Članak koji je nastao iz predavanja održanoga u Velikoj dvorani Državnoga arhiva u Pazinu prigodom Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja 2022.), posvećen je preminulom povjesničaru i arhivistu dr. sc. Josipu Kolanoviću (Zadar, 6. ožujka 1938. – Zadar, 7. svibnja 2020.). Autor je članak podijelio u tri cjeline. U prvoj su opisani život i djelo pokojnoga prof. dr. sc. J. Kolanovića, a potom slijede dvije u kojima su objavljenja sjećanja na njega. Autor, dakle, donosi sjećanja niza arhivista i povjesničara (Zvonimira Baričevića, Joze Ivanovića, Silvije Babić, Miljenka Pandžića, Tatjane Mušnjak, Ornate Tadin, Tajane Ujčić, Ante Gverića, Ivice Mataije, Marine Grgičević, Vide Pavliček, Nataše Bajić Žarko i Nevena Budaka), a potom i svoja osobna sjećanja o susretima, suradnji u profesionalnom radu te prijateljskim, a ne samo kolegijalnim odnosima s pok. Josipom Kolanovićem.