NUOLATINÄ–S SROVÄ–S ELEKTROS GRANDINIÅ² TYRIMAS TAIKANT BAIGTINIÅ² ELEMENTÅ² METODÄ„ - Jovita DanielytÄ—; Rasa MuleraviÄienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2016)
GebÄ—jimas matematiÅ¡kai modeliuoti, tirti, analizuoti ir skaiÄiuoti elektros grandines yra vienas svarbiausiÅ³ reikalavimÅ³, keliamÅ³ Elektronikos ir elektros inÅ¾inerijos studijÅ³ krypties studentams. NesudÄ—tingos nuolatinÄ—s srovÄ—s elektros grandinÄ—s, sudarytos iÅ¡ keliÅ³ nuosekliai ar lygiagreÄiai sujungtÅ³ varÅ¾iniÅ³ elementÅ³ tyrimas, studentams nÄ—ra labai sudÄ—tingas uÅ¾davinys. Tokios grandinÄ—s pagrindiniai elektriniai dydÅ¾iai â€“ ekvivalentinÄ— varÅ¾a, srovÄ—s pratekanÄios per kiekvienÄ… varÅ¾inÄ¯ elementÄ… (rezistoriÅ³), Ä¯tampa ir galia kiekviename elemente â€“ nesunkiai apskaiÄiuojami. TaÄiau sujungus Å¡akotÄ…jÄ… grandinÄ™ su daugiau varÅ¾iniÅ³ elementÅ³, minÄ—tuosius dydÅ¾ius apskaiÄiuoti sunkiau. SudÄ—tingesnÄ—ms elektros grandinÄ—ms tirti naudojamos paplitusios universalios ar specializuotos kompiuterinÄ—s programos. Tokios, kaip: Ansys/Emag, SolidWorks Electrical ir pan., kurios ne tik paspartina skaiÄiavimus ir vizualizuoja gautus tyrimo rezultatus, bet padeda iÅ¡vengti skaiÄiavimo paklaidÅ³. Norint iÅ¡mokti deramai naudotis tokiomis programomis, neuÅ¾tenka iÅ¡manyti tik elektros grandiniÅ³ teorijÄ…, bet bÅ«tina Ä¯sisavinti esmines baigtiniÅ³ elementÅ³ metodo, kuriuo remiantis jos ir buvo sukurtos, idÄ—jas. Å iame straipsnyje supaÅ¾indinama su baigtiniÅ³ elementÅ³ metodo pagrindais ir baigtiniÅ³ elementÅ³ modeliÅ³, skirtÅ³ nuolatinÄ—s srovÄ—s elektros grandinÄ—ms tirti, sudarymo principais; pateikiami skaiÄiavimo pavyzdÅ¾iai. IÅ¡samiau visus baigtiniÅ³ elementÅ³ metodo aspektus paaiÅ¡kina programavimo terpÄ—je MatLab paraÅ¡yta programa, skirta nuolatinÄ—s srovÄ—s grandinÄ—ms tirti. Å i programa validuota naudojant Electronics Workbench (MultiSIM Schematics) kompiuterinÄ™ programÄ….