Stateczność Płaskiej Postaci Zginania Dwupasowych Dźwigarów Kratowych przy Działaniu Siły Skierowanej do Bieguna - H. Frąckiewicz; J. Misiak (Engineering Transactions, 1975)
Przedmiotem pracy jest zagadnienie stateczności płaskiej postaci zginania dźwigarów kratowych, poddanych działaniu sił w świetle eulerowskiego kryterium stateczności. Otrzymano układ sześciu równań równowagi dźwigara w stanie wyboczenia płytowego, z których obliczono krytyczna wartość obciążenia zewnętrznego i postać wyboczenia dźwigara. Zbadano wpływ takich parametrów, jak odległość bieguna, który śledzi siła zewnętrzna, oraz sposób obciążenia krytycznego.