Actituds lingüístiques del professorat de llengües primeres i segones en formació. Caracterització del valencià estàndard i no estàndard - M. Begoña Gómez-Devís; José M. Buzón García (Treballs de Sociolingüística Catalana, 2025)
Aquest article analitza les percepcions i les actituds lingüístiques del futur professorat de castellà i valencià (estudiants del Màster Universitari en Professor/a d’Educació Secundària de la Universitat de València) envers les varietats estàndard i no estàndard del valencià. La investigació interpreta les dades recollides dels participants mitjançant la tècnica d’aparellament de veus disfressades (de l’anglés matched-guise technique) tenint en compte el grau d’identificació i d’ús que han assignat a les interaccions comunicatives, la consideració ideològica dels parlants d’una o altra varietat i la identificació de trets personals. Entre les conclusions, destaca la valoració generalitzada de la varietat estàndard (VE), que mostra la puntuació més alta, un prestigi i una consideració social superiors i una vinculació més estreta amb les habilitats comunicatives, i només és superada puntualment per la varietat no estàndard (VNE) en uns àmbits determinats, com ara la competència de socialització.