Виявлення пропаганди в потоках новин - О. Гавриленко; К. Фещенко (Adaptivni Sistemi Avtomatičnogo Upravlinnâ, 2025)
Виявлення елементів пропаганди в масивах текстових даних наразі є одним із основних засобів боротьби в інформаційній війні, яка відбувається в світі. В даній роботі представлено багатофакторну модель для визначення рівня пропаганди в публікації. В якості публікацій використовувалися текстові новини та дописи в соціальних мережах. Модель була створена на основі методу лінійної згортки. В даній моделі було розглянуто 10 показників, високий рівень кожного з яких вказує на наявність пропаганди в публікації. Значення кожного показника обчислювалося за допомогою методів статистичного та інтелектуального аналізу. Рівень впливу кожного фактору обчислювався за формулою Баєса. Для кожної з відібраних публікацій було обчислено відповідне значення функції цінності. Допустимим рівнем для функції цінності, після якого публікацію можна вважати пропагандистською, вважалося вибіркове середнє її значень для всього набору публікацій. В результаті було сформовано рекомендації щодо того, чи є кожна публікація з даного набору пропагандистською чи ні. Перевагою даного підходу є те, що кожен показник в моделі обчислюється ґрунтуючись виключно на статистичних даних та коректних математичних методах. Це унеможливлює вплив людини, який може бути суб’єктивним, у даний процес.