Виробничий травматизм у повсякденному житті робітників металургійної промисловості України в останній третині ХІХ – на початку ХХ ст. - Anastasia Demchenko (Cхід, 2019)
У статті розглядається проблема виробничого травматизму в повсякденному житті робітників металургійної промисловості України в останній третині ХІХ – на початку ХХ ст. У зазначений період домінувала тенденція до збільшення рівня виробничого травматизму серед українських металургів. Аналіз статистики нещасних випадків на гірничозаводських підприємствах продемонстрував 3 сплески виробничого травматизму: 1897–1899, 1900 і 1904 рр. Це можна пояснити, по-перше, відкриттям нових підприємств, що призвело до збільшення кількість працівників, а по-друге, прийняттям нових законодавчих актів, що регламентували повну реєстрацію всіх нещасних випадків на промислових підприємствах.