Efektywny Współczynnik Przewodzenia Ciepła dla Kompozytu Włóknistego przy Niedoskonałym Kontakcie Termicznym pomiędzy Komponentami - J.A. Kołodziej (Engineering Transactions, 1990)
W pracy przedstawiono ogólną metodę określania efektywnego poprzecznego współczynnika przewodzenia ciepła w kompozytach włóknistych przy niedoskonałym kontakcie termicznym pomiędzy składnikami. Zakłada się znajomość geometrii regularnego rozłożenia włókien, współczynników przewodzenia ciepła komponentów oraz współczynnika oporu cieplnego pomiędzy komponentami. Wyniki numeryczne przedstawia się dla włókien rozłożonych w siatce kwadratowej.