Основні риси трансформації районних систем розселення в сучасних умовах - Леся Заставецька (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï. Часопис соціально-економічної географії, 2014)
У статті висвітлено проблему сучасного функціонування та трансформації районних систем розселення в Україні. Проаналізовано відмінності таких систем у структурі та територіальній організації у різних регіонах, охарактеризовано трансформаційні процеси, які відбуваються в районних системах розселення впродовж останніх років: стрімке зниження людності поселень, зменшення кількості населених пунктів, зміна їх функцій. З метою подальшої оптимізації функціонування районних систем розселення необхідне докладне їх суспільно-географічне дослідження.