МОДЕЛЮВАННЯ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ВАЛЮТНОГО КУРСУ В УКРАЇНІ МЕТОДАМИ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Сергій Козловський; Тетяна Кулініч; Руслан Лавров; Іван Заюков; Андрій Козловський; Олександр Козловський (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики, 2025)
Проблема прогнозування фінансових показників, зокрема валютних курсів, належить до одних із найскладніших і найбільш актуальних завдань у сучасній економіці та фінансах. З початком повномасштабної війни росії проти України 24 лютого 2022 року складність і важливість прогнозування валютного курсу в Україні суттєво зросли. Прогнозування стало критично необхідним для підтримки національної економіки в умовах війни. Об'єктом дослідження є середньоринковий валютний курс гривні щодо долара США. Предметом дослідження є використання інструментальних і економіко-математичних методів штучного інтелекту й теорії нечітких множин для створення верифікованих прогнозів на період до двох років. У межах дослідження висунуто гіпотезу, що в умовах війни з 2025 року валютний курс гривні може знизитися вдвічі протягом двох років. Мета дослідження полягає в прогнозуванні валютного курсу в Україні за допомогою методів нейролінгвістичного моделювання, що дозволяє описувати фактори впливу на курс у лінгвістичній формі та отримувати прогнози у вигляді кількісних і якісних значень. У процесі дослідження визначено 16 основних факторів впливу, згрупованих за економічними, політичними та воєнними ознаками, які також описані в лінгвістичній формі. Результатом роботи стала економіко-математична модель прогнозування валютного курсу в Україні, на основі якої було здійснено прогноз на два роки. За оцінками, протягом цього періоду курс гривні до долара США може знизитися на 50%. Отримані результати можуть бути корисні для державних установ України в плануванні економічної політики в умовах війни, а також викликати інтерес у міжнародних організацій, агентств і фондів для розвитку економічних і фінансових відносин.