Онтологічний підхід до структурування бази знань бібліотеки на основі метаданих. Аналітичний огляд - M. Sokil (Вісник Харківської державної академії культури, 2025)
У статті розглянуто онтологічний підхід до структурування бази знань бібліотеки. Запропоновано модель, яка зважає на специфіку метаданих бібліотечних ресурсів, що визначаються особливостями програмного забезпечення бібліотеки. Здійснено аналіз стандартів метаданих бібліотечних ресурсів та розроблено онтологічну модель, яка враховує їхню структуру. Такий підхід дозволить поліпшити взаємодію між бібліотечними системами, пошукові можливості та якість обслуговування користувачів. Запропонована модель може бути використана для створення інтелектуальних бібліотечних систем, які підтримують семантичний пошук, автоматичну класифікацію ресурсів і генерацію рекомендацій.