Kişilik ve Din, Nevzat Gencer ve Mustafa Koç (Editörler), Ertem Kafkars Yayınları, Ankara, 2024, 381 Sayfa. - Ali Yüksel (Burdur İlahiyat Dergisi, 2025)
Bu çalışma, “Kişilik ve Din” başlıklı eserde çeşitli kuramsal yaklaşımlar çerçevesinde din ile kişilik arasındaki ilişkinin nasıl ele aldığını incelemektedir. Eser, kişilik ve din arasındaki ilişkiyi anlamak isteyenler için önemli bir editöryal çalışmadır. Farklı kişilik kuramlarının din ile bağlantısını ele alarak hem psikoloji hem de din psikolojisi açısından kapsamlı bir analiz sunmaktadır. Eserde Freud, Jung, Fromm, Adler, Erikson, Allport, Maslow, May, McCrea ve Costa, Cloninger ve Enneagram olmak üzere (11) kişilik kuramı hakkında bilgi verildikten sonra din ile ilişkilerine yer verilmektedir. Genel olarak eser, kişilik ve din arasındaki çok katmanlı ilişkiyi farklı perspektiflerden inceleyerek literatüre katkı sunmaktadır ve bu çok boyutlu ilişkiyi anlamak isteyen okuyucular için zengin bir kuramsal çerçeve sunmaktadır. Eserde, editörlerin yazarlara bir çerçeve çizerek bölüm başlıklarında aynı sıralamaların oluşturulmasıyla sistematik bir düzen sağlamıştır. Bu kapsamda bölümler (i) giriş, (ii) kuramcının hayatı, (iii) kurama genel bakış, (iv) kişilik kuramı, (v) kuramın güçlü ve zayıf yönleri, (vi) kuram ve din ilişkisi ve (vii) sonuç başlıklarından oluşmaktadır.