İnsan Yetiştirme Sanatı, Yazar: Recep Eryılmaz, (Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, 2023, 1. Baskı, 168 Sayfa) - Mine Taşdemir Kuluç (Ordu İlahiyat, 2024)
“İnsan Yetiştirme Sanatı” isimli kitap, Recep Eryılmaz tarafından yazılmış olup, öğrenilen bilgilerin davranışa dönüştürülmesi sürecini kolaylaştırmaya odaklanmaktadır. Kitap, dört bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, insan, fıtrat, din, kültür, ahlâk ve eğitim-öğretim gibi kavramlar ele alınmıştır. İnsanın manevi yönünün ve inanç duygusunun eğitim yoluyla doğru bir şekilde beslenmesi gerektiği ifade edilmiştir. Ayrıca, kültür ve ahlâkın toplum üzerindeki etkisi vurgulanmıştır. İkinci bölümde, din eğitiminin önemi ve nasıl yapılması gerektiği üzerinde durulmuştur. Yazar tarafından din eğitiminin öğrencinin inanç özgürlüğünü destekleyici bir şekilde yapılması gerektiğini belirtilmiştir. Ayrıca, din öğretiminin baskıdan uzak ve öğrenci odaklı olması gerektiği dile getirmiştir. Üçüncü bölümde, ortaöğretimde Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi (DKAB) derslerinin durumu ve bu derslerin etkisi üzerine yapılan bir araştırmanın sonuçları paylaşılmıştır. Öğrenciler ve öğretmenler arasında yapılan anketlerle derslerin etkisi, öğretmen-öğrenci ilişkileri ve ders materyalleri değerlendirilmiştir. Son bölümde, DKAB öğretmenlerinin karşılaştıkları zorluklar ve beklentiler ele alınmıştır. Son olarak, öğretmenlerin meslekî gelişimi ve ders yöntemleri hakkında öneriler sunulmuş, din eğitiminin nasıl daha etkili hale getirilebileceği üzerinde durulmuştur. Kitap genel olarak, eğitimin, insanın manevi ve ahlâki gelişimindeki rolünü vurgulamakta ve eğitimcilere yol gösterici olmayı amaçlamaktadır.