Edirne Kuşçu Doğan Camii Haziresi’ndeki Mezar Taşlarının Tipolojik ve Estetik Analizi - Murat Karademir (Palmet Dergisi, 2025)
Bu çalışma, Edirne’de bulunan Kuşçu Doğan Camii haziresindeki mezar taşlarını tipolojik ve estetik açıdan incelemektedir. Osmanlı mezar taşı sanatının önemli örneklerinden olan bu taşlar hem sanatsal hem de tarihsel bir değer taşıyan kültürel miras unsurlarıdır. Çalışmada, hazirede tespit edilen 25 mezar taşı; form, malzeme, süsleme, başlık tipleri ve kitabe özellikleri bakımından değerlendirilmiştir. Mezar taşlarının tarihlendirilmesi sırasında tarihi bilinen örnekler temel alınmış, bilinmeyen tarihli taşlar ise benzer özellikler taşıyan Edirne ve Anadolu’daki diğer mezar taşlarıyla karşılaştırılarak analiz edilmiştir. İncelemeler sonucunda mezar taşlarının, Osmanlı döneminde mezar taşı sanatının estetik ve teknik anlamda nasıl zirveye ulaştığını gözler önüne serdiği belirlenmiştir. Başlık tipleri ve süslemeler, mezar sahibinin sosyal statüsü, mesleği veya cinsiyetini yansıtırken, kitabeler, dönemin edebi üslubunu ve dini inançlarını ifade etmektedir. Özellikle “Edirnekâri” adı verilen yerel tarzın bazı taşlarda belirgin şekilde gözlemlendiği görülmüştür. Bu çalışmayla, Kuşçu Doğan Camii haziresinde bulunan mezar taşlarının sanatsal zenginliği ve tarihsel önemi vurgulanmıştır. Mezar taşlarının, Osmanlı sanatının genel özellikleri ve Edirne’nin bu sanattaki özel yeri açısından detaylı bir şekilde ele alınması, bölgedeki kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından önem taşımaktadır.