Отримання міцеліальної біомаси лікувальних грибів Grifola frondosa і Laetiporus sulphureus на синтетичних середовищах - Larysa Dzyhun; Vita Linovytska (Innovative Biosystems and Bioengineering, 2019)
Проблематика. Негативний вплив антропогенних факторів на навколишнє середовище і неправильний спосіб життя значної частини населення призводять до необхідності пошуку та розробки нових харчових продуктів і лікувально-профілактичних препаратів або вдосконалення існуючих технологій їх отримання на основі біологічних агентів, у т.ч. ксилотрофних базидієвних грибів. Тому визначення впливу умов глибинного культивування для штамів Grifola frondosa і Laetiporus sulphureus та виявлення основних факторів, що сприяють накопиченню міцеліальної біомаси, з метою розробки вітчизняних біотехнологій отримання препаратів харчового, лікувально-профілактичного та косметичного призначення є актуальним. Мета. Дослідження штамів G.frondosa і L. sulphureus в умовах глибинного культивування на синтетичних середовищах, визначення фізіолого-біохімічних особливостей цих грибів та встановлення параметрів рідкого середовища, що сприяють накопиченню біомаси. Методика реалізації. Глибинне культивування штамів 1707 Grifola frondosa (Dicks: Fr.) S.F. Gray та 1518 Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murrill проводили в колбах Ерленмеєра на орбітальній качалці на рідких синтетичних живильних середовищах із різними значеннями рН, джерелами карбону та нітрогену, в умовах постійного перемішування за температури +28 °С. Вплив різних значень досліджуваних факторів встановлювали за рівнем накопичення міцеліальної біомаси, який визначали ваговим методом. Кислотність живильного середовища та культуральної рідини визначали потенціометричним методом. Результати. Вивчено вплив вихідних значень рН рідкого синтетичного живильного середовища та різних джерел карбону і нітрогену на накопичення біомаси при культивуванні базидєвих грибів G. frondosa 1707 і L. sulphureus 1518. Визначено сприятливі для отримання міцеліальної біомаси значення рН та сполуки – джерела карбону і нітрогену. Висновки. Досліджено ріст двох видів лікарських ксилотрофних базидієвих грибів 1707 Grifola frondosa та 1518 Laetiporus sulphureus на синтетичних середовищах в умовах глибинного культивування за різних вихідних значень рН рідкого живильного середовища та за різних джерел карбону і нітрогену. Визначено сприятливі для росту глибинного міцелію значення рН та встановлено, що найкращими для накопичення міцеліальної біомаси для штаму G. frondosa 1707 є джерела карбону – крохмаль і глюкоза, а джерела нітрогену – пептон і нітрат амонію. Для L. sulphureus 1518 сприятливим джерелом карбону є крохмаль, а джерелом нітрогену – пептон. Для глибинного культивування двох видів ксилотрофних лікарських базидієвих грибів запропоновано застосування синтетичного середовища: для G. frondosa 1707 – з вихідним рН 6,9, глюкозою та нітритом амонію, для L. sulphureus 1518 – з вихідним рН 6,6, крохмалем і пептоном.