Концепція "Русского міра" як прояв співпраці релігії та влади - Anton Fomenko (Cхід, 2018)
Стаття присвячена дослідженню концепції "Русского міра" як одного з основних проявів взаємодії релігії та влади в сучасному російському православ'ї. Доведено, що релігійно-політичний конструкт "зрощення духовної та світської влади" в політичному православ'ї сприймається як сучасна інтерпретація візантійського принципу взаємодії між церквою та державою. Простежено, що процес виникнення та формування в російському релігійному дискурсі феномену політичного православ'я хронологічно співпадає з різкою зміною політичного курсу Російської Федерації в 90-ті роки ХХ століття та політико-соціальним запитом на "сильного лідера". Проаналізовано, що в нових політичних реаліях розпочалася активна співпраця церкви та держави, яка стала запорукою формування нових ідеологічних конструктів. Досліджено, що ідеологічна доктрина "Русского міра" спирається на міфологізоване мислення, російський імперський пафос, оформлений у вигляді наративу про "окрему цивілізацію", й елементи православного фундаменталізму, що актуалізуються у протиставленні Росії та православ'я зовнішньому світу.