Modelowanie rozkładów naprężeń i przemieszczeń w otoczeniu wierzchołka karbu trójkątnego w płaskich zagadnieniach teorii sprężystości. Część I - Andrzej SEWERYN (Engineering Transactions, 1990)
Praca przedstawia sposób modelowania rozkładów przemieszczeń, odkształceń i naprężeń w obszarach płaskich posiadających karby trójkątne o dowolnym kącie rozwarcia, za pomocą metody elementów skończonych. W części I wyprowadzone zostały wzory na naprężenia i przemieszczenia w pobliżu wierzchołka karbu trójkątnego oraz wyznaczone zależności współczynników asymptotyczności naprężeń od kąta rozwarcia karbu dla dwóch przypadków obciążenia: rozrywania (Al) oraz ścinania wzdłużnego (AlI). Dokonano tego wprowadzając odpowiednią funkcję naprężeń we współrzędnych biegunowych związanych z wierzchołkiem karbu. Spełnia ona równanie biharmoniczne oraz warunki brzegowe na krawędziach karbu. Wprowadzono także uniwersalny współczynnik asymptotyczności naprężeń, który jest wystarczającym przybliżeniem dla celów inżynierskich i można go stosować przy numerycznym modelowaniu złożonych stanów obciążenia. W II części pracy omówiony został nowy element skończony AST (asymptotic strain triangle), którego funkcje interpolujące uwzględniają zmianę asymptotyczności naprężeń i odkształceń wraz ze zmianą kąta rozwarcia karbu.