Wybrane programy wymiany uczniów i studentów w państwach Grupy Wyszehradzkiej - Liliana Węgrzyn-Odzioba (Facta Simonidis, 2017)
W 1991 roku powstało nieformalne forum obejmujące Polskę, Węgry i Czechosłowację określane jako Grupa Wyszehradzka. W roku 2000 utworzono jedyną formalną strukturę Grupy Wyszehradzkiej – Międzynarodowy Fundusz Wyszehradzki, którego celem jest finansowe wspieranie inicjatyw dotyczących współpracy kulturalnej, wymiany naukowej, badań naukowych i współpracy w dziedzinie edukacji, wymiany młodzieży, współpracy przygranicznej oraz turystyki. Zarówno ta, jak i inne inicjatywy niewątpliwie pozostają w cieniu kolejnych edycji unijnego programu ERASMUS, tym niemniej warto analizując rozwój współpracy i wymiany młodzieży w ramach Grupy Wyszehradzkiej pamiętać o innych projektach, które wzmacniają ten obszar (Fundusz Królowej Jadwigi, Comenius, Europa dla Obywateli). W artykule podjęte zostaną zatem wątki dotyczące znaczenia programów wymiany młodzieży na szczeblu ogólnoeuropejskim w odniesieniu do państw V4, ze szczególnym uwypukleniem udziału w tych programach Polski. Podjęta zostanie próba uchwycenia specyfiki tej współpracy i analiza możliwości wzmocnienia działań podejmowanych na rzecz zbliżenia na płaszczyźnie kulturalnej i edukacyjnej.