Skapelsen av et potlatch – et innovativt uttrykk for takknemlighet, sorg og identitet - Cornelius Heyse (Norsk Antropologisk Tidsskrift, 2025)
Jeg presenterer og beskriver forberedelsene og gjennomføringen av et Athabaskan potlatch i innlandet av Alaska. Denne casestudien tar for seg historien til Sharon Strick, en indiansk kvinne som organiserte et potlatchritual etter at hennes sønn døde i et snøras. Gavefesten illustrerer hvordan resiproke bånd og takknemlighetsgjeld kommer til utrykk og er gjenskapt i denne offentlige hendelsen. Analysen av dette ritualet avdekker flere lag av mening bak gaveutdelingen. En narrativ tilnærming avslører hvordan bestemte hendelser i Sharons liv formet hennes oppfatning av seg selv som en indiansk kvinne og hvordan potlatchen ble et uttrykk for hennes indianske identitet. Sharons livslange søken etter sitt eget etniske opphav, som ble holdt skjult i hennes egen familie, må tas i betraktning for å forstå betydningen av potlatchen for henne.