Krajobraz etniczny Polski po Narodowym Spisie Powszechnym 2011. Zróżnicowanie etniczne jako potencjalny czynnik rozwoju regionalnego - Kazimierz Szczygielski (Barometr Regionalny, 2013)
Narodowy Spis powszechny Ludności i mieszkań z 2011 r. był drugim w kolejności spisem (po NSP z 2002 ) w którym badano skład narodowo –etniczny ludności Polski. Nowa metodologia spisu i nowy układ pytań spowodował iż prezentowane dane nie są (jeszcze) dostatecznie precyzyjne. Generalnie liczba ludności deklarującej dane opcje niepolskie istotnie wzrosła, przede wszystkim z uwagi na bardzo duże przyrosty liczby ludności śląskiej i kaszubskiej. W związku z przyjętą, nową metodologią spisu pojawiły się także nowe możliwości interpretacji danych, zwłaszcza na styku afiliacji do dwóch grup (także językowych) typu: Ślązak-Polak, Niemiec-Polak, Kaszub-Polak. W chwili obecnej prowadzone są analizy struktur demograficznych wybranych grup narodowych, ich lokalizacji w przestrzeni Polski, na poziomie poszczególnych powiatów. Kierunek tych prac związany jest m.in. z rozpoznaniem uwarunkowań rozwoju regionalnego ze względu na zróżnicowanie demograficzne wyróżnionych subpopulacji.