Kształcenie dualne w województwie opolskim jako odpowiedź na potrzeby przedsiębiorstw - Karina Bedrunka (Barometr Regionalny, 2014)
Najważniejszym wyzwaniem rozwojowym województwa opolskiego na najbliższe lata jest zapobieganie i przeciwdziałanie depopulacji. Istotnym czynnikiem wpływającym na sytuację demograficzną regionu jest jakość rynku pracy. W województwie opolskim obserwuje się z jednej strony zbyt małą liczbę satysfakcjonujących miejsc pracy, a z drugiej – niewystarczające dostosowanie kwalifikacji pracowników do oczekiwań pracodawców (w tym przedsiębiorców). Poprawa tej sytuacji wymaga przede wszystkim podjęcia reformy systemu kształcenia, m.in. poprzez rozwijanie systemu kształcenia dualnego. Wdrożenie takiego systemu powinno być oparte na rzetelnej diagnozie potrzeb pracodawców, zwłaszcza przedsiębiorców, a w kolejnym kroku — na określeniu katalogu kierunków kształcenia dualnego dostosowanych do tych zdiagnozowanych potrzeb. Służyć temu może zaproponowany w artykule model badań.