СУЧАСНА КОНЦЕПЦІЯ ЦИФРОВІЗОВАНОГО СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ТРАНСПОРТНИМ КОМПЛЕКСОМ - Y.S. Remyha; M.O. Toniuk (Aktualʹnì Problemi Rozvitku Ekonomìki Regìonu, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю формування стратегічних управлінських підходів до цифровізації транспортного комплексу України в умовах війни, економічної нестабільності та глобальної конкуренції. Метою дослідження є аналіз тенденцій цифрової трансформації транспортного комплексу України з акцентом на формування концептуальних засад стратегічного управління на основі цифрових технологій. У роботі проаналізовано ключові цифрові показники: електронну торгівлю, рівень автоматизації, використання хмарних технологій і штучного інтелекту. Встановлено динаміку цифрового розвитку галузі, її нерівномірність і стратегічний потенціал. Обґрунтовано, що цифровізація поступово змінює логіку управління транспортними підприємствами, формуючи нові моделі адаптації до викликів війни та глобальної конкуренції. Практична цінність результатів полягає у можливості застосування висновків для побудови цифрових стратегій на рівні підприємств і галузі загалом.