Ефективне поєднання ліній передачі у хвилеводно-планарних НВЧ системах міліметрового діапазону довжин хвиль - М. Ю. Омеляненко; Т. В. Романенко; О. В. Турєєва (Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni Kììvsʹkij Polìtehnìčnij Ìnstitut: Serìâ Radìotehnìka, Radìoaparatobuduvannâ, 2023)
Значні втрати в мікросмужкових лініях із полімерними підкладинками сьогодні не дають можливості реалізувати необхідні характеристики цілого ряду функціональних пристроїв у міліметровому діапазоні довжин хвиль. Це призводить до того, що складна НВЧ система в цьому діапазоні будується на різних лініях передачі – мікросмужковій та тих, загасання в яких значно менше. Характерно, що цю групу складають не тільки лінії передачі, що виготовляються методами інтегральної технології (хвилеводно-щілинна, хвилеводно-копланарна, зважена смужкова, тощо), а й сам прямокутний хвилевід, втрати в коротких відрізках якого дуже малі. У зв'язку зі сказаним сама гібридно-інтегральна технологія обертається гібридно-інтегральною хвилеводно-планарною, а реалізація ефективних зв'язків між різними лініями передачі стає критично важливою. При цьому особлива роль відводиться переходам між прямокутним хвилеводом і планарними лініями, які, незважаючи на величезну відмінність у локалізації полів цих хвилеведучих структур, повинні забезпечувати широку смугу частот узгодження та якомога менші об'єми. Ця стаття присвячена створенню ефективних зв'язків між різними лініями передачі, що використовуються у гібридно-інтегральних хвилеводно-планарних системах. Основну увагу приділено розробці переходів на різні інтегральні лінії передачі з прямокутного хвилеводу. Розглянуто існуючі та запропоновані нові конструкції таких переходів, які при довжині (0.2 -0.3)λ0 мають смугу прийнятного узгодження, порівнянну з досяжною у значних за розмірами переходах з параметрами, що плавно змінюються. Запропоновано використовувати розроблені переходи для компактних з'єднань хвилеводів зі складною взаємною орієнтацією. Отримані результати перевірено експериментально.