ТЕРИТОРІАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗСЕЛЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Катерина Сегіда; Надія Ткаченко (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï. Часопис соціально-економічної географії, 2016)
Стаття присвячена аналізу внутрішньотериторіальних особливостей розселення населення Харківського району Харківської області. Наведено загальну характеристику розселення населення області, визначено місце району в ній. Проаналізовано показники щільності населення, визначено їх диференціацію в розрізі міських, селищних та сільських  рад. Наведено та охарактеризовано індекс концентрації населення району. Обчислено основні показники центрографічного аналізу розподілу населення: арифметичний, медіанний і модальний центри та центр тяжіння. Отримані результати відображені картографічно. Виконано аналіз найближчого сусідства. Встановлено та проаналізовано особливості розподілу населення по території Харківського району Харківської області.