Ocena trafności prognoz koniunktury przedsiębiorstw na przykładzie jednostek handlowych - Grzegorz Kowalewski (Barometr Regionalny, 2008)
Celem artykułu jest zbadanie jakości prognoz formułowanych przez dyrektorów przedsiębiorstw na przykładzie jednostek handlowych w Polsce. W sytuacji słabej trafności prognoz szukano przyczyny tego faktu. Do oceny dokładności prognoz zastosowano dwa mierniki ex post: współczynniki Theila oraz rozbieżności dla różnic. Artykuł jest oparty na badaniach empirycznych. Podstawą ocen prognoz są wyniki testów koniunktury.