Ritualer på TV: Det okkulte og de fantasmagoriske daglige nyhetene - Knut Rio (Norsk Antropologisk Tidsskrift, 2025)
I denne artikkelen argumenterer jeg for at nyhetsmedier konstruerer en versjon av virkeligheten som er rituell og okkult. Jeg presenterer først noen refleksjoner over mediedekningen av noen hendelser de siste tiårene: forsvinningen av den britiske jenta Madeleine i Portugal i 2007, grusomhetene i Fritzls kjeller i Østerrike hvor han holdt sin datter og barnebarn fanget og fremstillingen av Julian Assange som voldtektsmann i 2010. Dekningen av disse sakene har utløst mye oppmerksomhet og spekulasjoner blant publikum rundt om i verden. Jeg kontrasterer de daglige nyhetene med eksempler på ritualer der det okkulte blir konstruert innenfor kontrollerte omstendigheter for at det skal overvinnes. Medias fantastiske verdener blir i stedet rom for ukontrollert, ville og ofte uforutsigbare forestillinger om okkulte krefter i våre nære omgivelser.