Сучасні технології: соціокультурні аспекти - Z. M. Ostropolska (Культура України, 2017)
Акцентується на соціокультурному значенні розробки й упровадження новітніх технологій в умовах сучасного етапу науково-технічного розвитку. Звертається увага на споживацьке ставлення сучасного суспільства до природних ресурсів, наслідком якого є екологічна криза, а також інші негативні гуманітарні і соціокультурні явища. Актуалізуються проблеми щодо подальшого існування людства і створеної ним цивілізації, питання вироблення оптимальної стратегії соціокультурного розвитку.