СИСТЕМАТИЗАЦІЯ КРИТЕРІЇВ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ТА ПАРАМЕТРІВ ПОЗИЦІОНУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД: ІННОВАЦІЙНИЙ АСПЕКТ - Ю.С. РОГОЗЯН; Є.М. АХРОМКІН; І.М. ЛІТВІНОВА (Економіка та право, 2024)
У статті поглиблено теоретико-методичні положення щодо формування привабливого іміджу територіальних громад в частині систематизації критеріїв їх ідентифікації та параметрів їх позиціонування, посилено в даному контексті локальні інноваційні аспекти імплементації концепції сталого розвитку. Обґрунтовано важливість дослідження територіальної громади як складної інноваційно активної системи, яка характеризується емерджентністю й формуванням синергетичних метасистемних зв'язків між її елементами, які потребують впорядкування. Систематизовано критерії ідентифікації й параметри позиціонування територіальних громад шляхом побудови відповідних класифікаційних схем на основі спадного ієрархічного ланцюжка класифікаційних таксонів. Доведено важливість імплементації критеріїв ідентифікації й параметрів позиціонування в практику стратегування територіальних громад для покращення їх інноваційної активності та визначення ключових позицій розвитку в стратегічній перспективі.