Realizacja „Strategii Rozwoju Województwa Zachodniopomorskiego” i jakość życia jako przejaw skuteczności publicznego zarządzania strategicznego - Barbara Kryk (Barometr Regionalny, 2015)
Samorząd wojewódzki, aby zapewnić odpowiedni rozwój regionu i jakość życia mieszkańcom powinien właściwie zarządzać regionem. Ważną rolę odgrywa zatem zarządzanie strategiczne, które powinno być skuteczne. Z tego powodu postawiono hipotezę badawczą, że realizacja celów strategii rozwoju regionu i wzrost poziomu jakości życia świadczą o skuteczności zarządzania strategicznego. Hipotezę zweryfikowano analizując realizację Strategii Rozwoju Województwa Zachodniopomorskiego oraz zmiany w poziomie obiektywnej jakości życia. W opracowaniu wykorzystano metody desk research, analizy taksonomicznej i opisowej oraz dedukcji.