Problem marginalizacji i wykluczenia społecznego Romów we współczesnej Polsce - Monika Lejb-Buryś (Facta Simonidis, 2018)
Artykuł traktuje o sytuacji mniejszości romskiej we współczesnej Polsce przez pryzmat problemów marginalizacji i wykluczenia społecznego, w szczególności ich przyczyn i przejawów. Przyjęto tezę, że największym wyzwaniem jest przełamanie ciągu przyczynowo-skutkowego: braki w wykształceniu – wysokie bezrobocie – ubóstwo, które dodatkowo pogłębiają spychanie tej mniejszości na margines życia społecznego oraz utrudniają rozwój w kluczowych dla każdej grupy dziedzinach. Skutkiem takich procesów jest najczęściej wykluczenie badanej mniejszości z życia społecznego. W artykule podjęto próbę analizy wybranych czynników marginalizacji Romów: niskiego wykształcenia, bezrobocia i ubóstwa, oraz prezentacji programów integracji mniejszości romskiej w Polsce.