Hydrodynamiczna Teoria Filtrowania Cieczy z Reologicznymi Anomaliami - W.M. Jentow (Engineering Transactions, 1979)
Referat niniejszy jest przeglądem prac autora i jego współpracowników; prac poświęconych teorii filtrowania cieczy, w których występują reologiczne anomalie. Wyniki prac są wykorzystywane w przemyśle naftowym, gdyż anomalie reologiczne uwidaczniają się w zachowaniu ropy naftowej w obszarze małych prędkości ścinania. Dla opisu filtrowania z cieczy z takimi anomaliami wykorzystuje się nieliniowe prawo filtrowania, w szczególności prawo filtrowania z granicznym gradientem. Jako przykłady rozpatrzono przepływ w elemencie prostokątnej siatki szybów (źródeł i spływów), a także zagadnienie wypierania ropy naftowej przez wodę z tworzeniem się zjawiska calizn, tj. obszarów nieruchomej, niewypartej cieczy.