Halil Baltacı, Tasavvufî Gelenekte Aşk ve Hakîkat: Mecazdan Hakîkate Aşk, Hakîkatten Mecâza Söz, İlâhiyât Yayınları, Ankara, 2022, 186 Sayfa - İsa Yalçın (Burdur İlahiyat Dergisi, 2025)
Halil Baltacı’nın Tasavvufî Gelenekte Aşk ve Hakîkat: Mecazdan Hakîkate Aşk, Hakîkatten Mecâza Söz adlı eseri, tasavvufî aşkın tarihsel gelişimi, teorik altyapısı ve sembolik ifade biçimlerini inceleyen bir çalışmadır. Yazar, aşk kavramının tasavvufî düşünce içerisindeki gelişimini tarihî bir seyirle incelemiş ve bu konuda literatüre önemli bir katkı sunmuştur. Eser, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte tasavvufî aşkın İslâm geleneğindeki yeri genel hatlarıyla özetlenmiş ve bu kavramın tarihsel arka planı sunulmuştur. İlk bölümde tasavvufî aşkın teşekkül süreci ele alınarak, zühd döneminden itibaren muhabbet ve aşka dair ilk mutasavvıfların görüşleri incelenmiştir. Bu süreçte korku ve hüzün gibi anlayışların yerini muhabbetin aldığı aktarılmıştır. İkinci bölümde, tasavvufî aşkın teorik yönüne değinilmekle beraber ağırlıklı olarak Ahmed el-Gazzâlî, Aynülkudât el-Hemedânî, Rûzbihân-ı Baklî ve Fahreddîn-i Irâkî’nin eserleri etrafında şekillenen aşk anlayışı değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise tasavvufî aşkın edebî boyutuna ve sembolik dilin gelişimine değinilmiştir. Bu kısımda aşkın mecazî ve hakîkî anlamları, Fars ve Türk tasavvuf edebiyatındaki etkileri üzerinden değerlendirilmiş; şarap, sâkî ve meyhane gibi kavramların tasavvufî bağlamdaki anlam dönüşümleri açıklanmıştır. Baltacı, tasavvufî aşkın farklı boyutlarını bütüncül bir şekilde kaleme alarak aşkın tarihsel ve edebî mirasını 186 sayfa uzunluğundaki eseriyle, bilim dünyasına kazandırmış ve tasavvufun derûnî kavramlarını anlaşılır bir üslupla okuyucusuna sunmuştur.