Використання функцій Уолша для підвищення енергетичної прихованості цифрової радіолінії - О. В. Андреєв; О. Ф. Дубина; T. М. Нікітчук; В. В. Ципоренко (Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni Kììvsʹkij Polìtehnìčnij Ìnstitut: Serìâ Radìotehnìka, Radìoaparatobuduvannâ, 2021)
Для передачі аналогових сигналів по каналах радіозв’язку у районах зі складним рельєфом місцевості широко використовується короткохвильовий та ультракороткохвильовий діапазони. При цьому більшість засобів радіозв’язку використовують частотну модуляцію передавача при обмеженій смузі частот. Такі сигнали мають достатньо високу спектральну щільність потужності, що дає змогу виявляти і перехоплювати повідомлення, які передаються. У сучасних телекомунікаційних системах при передачі даних по радіоканалу НВЧ діапазону широко використовуються сигнали, ширина спектру яких перевищує смугу частот, що необхідна для передачі даних із визначеною швидкістю. Це забезпечує багатоканальну передачу цифрових даних на одній несучій в НВЧ діапазоні з необхідними показниками якості. В умовах існуючих обмежень на потужність передавача, необхідна дальність радіолінії забезпечується шляхом адаптивної зміни як тривалості передавання, так і параметрів модуляції радіосигналу. Однак, тривалість передачі у реальному часі цифрового сигналу мови із визначеною шириною спектру не може перевищувати значення періоду дискретизації сигналу. У статті запропонований варіант використання функцій Уолша для розширення спектру сигналу цифрової радіолінії в умовах обмежень як на потужність, так і на тривалість випромінення радіосигналу. Проведена оцінка умов виявлення випромінювання передавача широкосмугової цифрової радіолінії засобами частотного моніторингу.