Çerçeveleme Kuramı Bağlamında “Hürmüz Gelin” Adlı Türküde Ölüm Unsurlarının Çerçevelenişi - Nesrin Feyzioğlu; İnan Umurbek (Culture and Civilization, 2024)
Makalede, hayatın üç önemli geçiş evresinden biri olan ölüm olgusunun türkülerdeki çerçevelenişi ele alınmıştır. Türküler, bireyin acılarını, üzüntülerini, sevinçlerini, isteklerini ve arzularını kısaca hayata dair duyuş ve düşünüşlerini sanat gerçekliği çerçevesinde konu edinmektedir. Bu bakımdan türküler, söz varlıkları hatta ezgisel işlenişleri itibarıyla yansı metinlerdir. Çerçeveler, sosyal dünya gerçekliklerini anlamlı bir biçiminde yapılandırarak alımlayıcının yorumuna sunan bilişsel yapılardır. Sosyal bilimler içerisinde diğer alanlara göre iletişim alanında daha sık kullanılan çerçeveleme metodu, bu çalışmada halk edebiyatı ürünlerinden biri olan türküler üzerinde uygulanmıştır. Makalede ölümün bir türkü metni içerisinde ne şekilde işlendiğini ve nasıl çerçevelendiğini göstermeye çalıştık. Çalışmada örnek olarak alınan “Hürmüz Gelin” adlı türkü, çerçeveleme yöntemine göre incelenmiştir. Bu makale Prof. Dr. Nesrin Feyzioğlu danışmanlığında hazırlanan “Çerçeveleme Kuramı ve Türkülerimizde Ölüm Temasının Çerçevelenişi Üzerine Bir İnceleme” adlı tez çalışmasından üretilmiştir.