Kentlerin Demografik Yapısı Turizm Sektöründen Nasıl Etkilenir? Türkiye’nin Turizm Kentlerinden Örnekler - Çetin Furkan Usun (Doğu Coğrafya Dergisi, 2025)
Turizmin kentler üzerinde çeşitli etkilerinin olduğu bilinmektedir. Söz konusu etkilerin en önemlilerinden biri kentlerin yerleşik nüfus yapısında gözlenmektedir. Bu çalışmada turizm sektörünün kentlerin demografik yapısı üzerindeki etkileri Türkiye’nin turizm kentlerinden örneklerle incelenmiştir. Çalışmanın amacı; nüfus gelişiminden nüfus artış hızlarına, ülke içi nüfus hareketlerinden yabancı nüfusa, nüfusun cinsiyet yapısından yaş dağılımına kadar farklı başlıklarla turizmin demografik yapı üzerindeki etkilerini belirleyebilmektir. Bu amaç doğrultusunda kentlerin demografik yapıları üstünde turizmin etkilerini belirgin biçimde yansıtabilecek on iki turizm kenti örnek olarak ele alınmıştır. Çalışmada Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) nüfus verileri kullanılmıştır. Bulgular; Türkiye’deki turizmle kentleşen yerleşmelerde turizmin nüfus üzerinde önemli etkilerinin olduğunu ortaya koymuştur.