Zagadnienia Równowagi Grubej Płyty Poprzecznie Izotropowej - B. Rogowski (Engineering Transactions, 1974)
W pracy podano rozwiązania przemieszczeniowych równań zagadnienia równowagi grubych płyt poprzecznie izotropowych. Rozwiązania składają się z całek szczególnych oraz z funkcji własnych jednorodnego zagadnienia brzegowego na płaszczyznach ograniczających z= +h. Wśród rozwiązań jednorodnych, zapisanych w postaci zmiennych rozdzielonych, występują odpowiednie funkcje zmiennej z (wzdłuż grubości płyty) i funkcje dwóch pozostałych zmiennych: biharmoniczna w zagadnieniu płytowym i harmoniczna W zagadnieniu tarczowym oraz metaharmoniczne zespolone, sprzężone funkcje dla potencjalnego pola przemieszczenia i metaharmoniczne rzeczywiste funkcje dla pola rotacyjnego. Jako przypadek szczególny omawianego W pracy ośrodka rozpatrzono ośrodek izotropowy.