ІННОВАЦІЙНИЙ КОНСЕРВАТИЗМ В УЛЬТРАОРТОДОКСАЛЬНІЙ ТИПОГРАФІЦІ В ІЗРАЇЛІ - Ефрат Гроссман (Культура і мистецтво у сучасному світі, 2022)
Мета статті — вивчити відмінності у сприйнятті та підходах до типографського дизайну серед різних спільнот, що складають громаду харедім. Загалом на форму літери буде впливати поділ на релігійні та нерелігійні жанри, а також соціальний поділ всередині харедім між «хасидами» і «литваками». Методологія дослідження базується на комплексному використанні загальнонаукових методів: аналітичного, систематичного, історичного та порівняльного. Наукова новизна. Стаття є додатковим рівнем до попередніх розвідок і досліджує єврейську літеру та її роль у світі журналістики як передачу повідомлення в соціально-освітньо-ідеологічному контексті, навіть без посилання на те, що насправді написано. Дослідження розкриває та розшифровує боротьбу за владу та взаємини, які існують в ультраортодоксальному світі, через образи та механізми, які через них активуються, та їх результати, як частину візуальної культури. Висновки. Щоденна та щотижнева преса харедім розглядається як те, що «за цих обставин» є необхідним, і все ж є основним гравцем у візуальному світі харедім. Преса ашкеназі харедім розділена на певні сектори. Газети хасидських громад зберігають давню друкарську, рекламну, внутрішньообщинну традицію, засновану на стилі оформлення єврейських газет початку ХХ ст. в Європі. Газети литвацьких громад відображають характер їхньої читацької аудиторії, сучаснішої за своїм способом життя. Попри суворий контроль за змістом, ці газети відображають модернізм, що стосується типографічного макета та вибору шрифту. Газети обох груп піддаються суворому редагуванню як за змістом, так і за формою, і відповідні ради рабинів докладають всіх зусиль, щоб адаптувати їх до своєї читацької аудиторії. Вибір шрифту, кольору та композиції запозичений, серед іншого, зі світу одягу, який має багато правил і відображає те, що відбувається всередині спільноти. Відмінності між хасидськими та литвацькими групами очевидні у їхньому ставленні до візуальних елементів в різних видах друку і реклами. Представники громади харедім є досвідченими читачами та з раннього віку обізнані про тонкощі форми й розміру букви. Отже, шрифт служить як змістом, так і формою, а його використання у візуальному світі є різноманітним. Крім того, що шрифт є інструментом для створення контенту, він буде використовуватися для зображення, дати на івриті, гематрії та для створення атмосфери священного або світського, залежно від друкарського вибору.