ОСОБЛИВОСТІ УНІВЕРСИТЕТСЬКОЇ МЕНЕДЖМЕНТ-ОСВІТИ В УКРАЇНІ: ЕЛЕМЕНТИ СИСТЕМНОСТІ ТА ІННОВАЦІЙНОСТІ - О. І. Полотнянко (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 2020)
В даній статті проведено дослідження особливостей розвитку університетської менеджмент-освіти. Розглянута взаємодія менеджмент-освіти і управлінської науки. Визначені головні фактори розвитку сучасного університету і роль університетського професійного менеджменту. Звертається увага на певні процеси, які необхідно практично реалізувати для досягнення більшої якості менеджмент-освіти. Доводиться роль економічної науки і освіти для підготовки управлінських кадрів. Визначаються особливості первинної управлінської освіти. Пропонуються форми спеціалізації управлінської підготовки бакалаврів і магістрів. Проводиться аналіз кадрового складу управлінських кафедр університетів та шляхи його удосконалення. Розглядаються особливості факторів впливу на менеджмент-освіту галузевого і структурно-функціонального характеру. Пропонується розглядати професійний менеджмент як систему, яка має можливості для інноваційної трансформації. Досліджується системний зв’язок «викладач-студент» в контексті інноваційної взаємодії. Звертається увага на характер професійної підготовки викладацького складу університету, який працює з спеціальністю «менеджмент». Доводиться необхідність системної та інноваційної взаємодії «менеджмент-освіти – управлінської науки – бізнес-спільноти». Звертається увага на необхідність розглянути американський досвід діяльності кращих університетів для України. Пропонується для дослідження модель «університет як економічна корпорація». Визначається роль менеджмент-освіти і університетської управлінської науки для створення умов розвитку університету третього покоління.