Els fenòmens de color de la vocal A final en l’establiment i la difusió de l’estàndard oral català - Ricard Herrero (Revista de Lingüística y Lenguas Aplicadas, 2025)
En aquest treball s’analitza la valoració ortològica de l’harmonia vocàlica en valencià i la neutralització de /a#/ com a [ε] en català nord-occidental en l’establiment i la difusió de l’estàndard oral. Per a dur a terme aquest propòsit hem revisat les obres de caràcter gramatical i normatiu de les institucions lingüístiques, així com els treballs i els llibres d’estil que s’encarreguen de l’establiment d’un model referencial de la llengua per als mitjans de comunicació oral, concretament per a les televisions i les ràdios de tot l’àmbit lingüístic. L’examen de les obres ens permet constatar que hi ha tres grans moments que defineixen la  consideració  normativa  d’aquests  fenòmens,  que  van  des  del  rebuig  frontal  dels  processos  fonològics  per  considerar-se  excessivament  dialectals  fins  a  la  plena  admissió  en  el  model  referencial  oral,  passant  per  un  segon  estadi  caracteritzat  per  restriccions de formalitat i de territorialitat.